Over "David"

Orkesten

A-orkest

Het A-orkest staat onder enthousiaste leiding van dirigent Anne van den Berg en repeteert elke donderdag van 19.45 tot 21.45 uur. Ieder jaar verzorgt het A-orkest een optreden tijdens de voorjaarsuitvoering in Oosterwolde en tijdens het concertfestival dat georganiseerd wordt door het Noord-Veluws Muziek Verband. Regelmatig wordt deelgenomen aan concertconcoursen en andere nationale wedstrijden. Op andere momenten organiseert het A-orkest zelf grote concerten.
Jaarlijks werkt het A-orkest mee aan vieringen van 5 mei, Koningsdag, en aan kerkdiensten in Oldebroek en Oosterwolde.

 

Slagwerkgroep

De slagwerkgroep staat sinds september 2019 onder leiding van dirigent Frank Ritsema. De slagwerkgroep heeft zich ontwikkeld tot een heus concertorkest. De transformatie van marsformatie tot orkest heeft goed uitgepakt. De slagwerkgroep van David is zichtbaar op verschillende podia, en tijdens de evenementen in het dorp.
De slagwerkgroep repeteert elke woensdag van 19.30 tot 21.30 uur.

 

Jeugdorkest

Ook het jeugdorkest staat onder leiding van Anne van den Berg. De basis van het A- orkest begint al bij de jeugd. Daarom is er uitdrukkelijk voor eenzelfde dirigent voor beide orkesten gekozen. Het jeugdorkest repeteert op donderdag van 18.30 tot 19.30 uur. Voor de jeugd wordt jaarlijks een mooi programma gemaakt. Dit begint met de voorjaarsuitvoering in maart, en met deelname aan opleidingsfestivals. In het najaar wordt afwisselend deelgenomen aan een festival of concours, of er wordt een concert georganiseerd. Zo werden er bijvoorbeeld al High-Tea- en kinderconcerten georganiseerd, die erg in de smaak vielen van het publiek.
Het jeugdorkest van David is een breed opleidingsorkest waar beginnende muzikanten kennis maken met kwalitatief goed muziek en de leuke Davidsfeer. In een orkest worden mensen uitgedaagd om het beste uit hun eigen instrument te halen, maar ook om naar elkaar te luisteren. Muzikale scholing is goed voor het brein, maar is daarnaast ook hartstikke gezellig. Binnen het jeugdorkest van David wordt gezocht naar juist die combinatie.

Historie

1e periode, 1927 – 1935, een flitsende start

Het eerste orkest heette Excelsior en bestond uit 19 leden onder leiding van de heer Brouwer uit Hattem. Na een paar voorzitters in korte tijd neemt C. v/d Werfhorst het over en wordt de heer Sierksma uit Kampen benoemd tot dirigent. Ook de naam David wordt ingesteld. Het orkest steeg in die jaren tot grote hoogte met vele optredens (o.a. muziekfeest op het Morren) en eerste prijzen op concoursen.

 

2e periode, 1936 – 1954, donkere jaren

Donkere jaren in de wereldgeschiedenis en ook voor David. Diverse dirigenten en voorzitters wisselen elkaar af. Het zijn ook duistere jaren omdat er weinig meer van bekend is, aangezien alle notulen uit die tijd zijn verdwenen.

 

3e periode, 1955 – 1968, vallen en opstaan

Toename van het aantal leden, veel activiteiten, wisselende resultaten onder leiding van Henk van Loo sr. en onder voorzitterschap van de heer J. Dickhof. De start van de muziekschool (1965) geeft natuurlijk hoop voor de toekomst door een betere opleiding van de jeugd.

 

4e periode, 1969 – 1979, veel vernieuwingen maar ook verdeeldheid

De oprichting van de drumband, de eerste uniformen voor David, het eerste jeugdorkest onder leiding van Klaas van Zalk (allemaal in 1970), de eerste afgestudeerden van de muziekschool, de supportersvereniging, het 50-jarig jubileum. Kortom er gebeurde veel goeds binnen David. Echter muzikaal verkeerde het orkest rond de 1e afd. / uitmuntendheid en was er niet echt sprake van vooruitgang, hetgeen voor een deel van de leden erg frustrerend was.

 

5e periode, 1980 – 1990, bloei en successen

Het belangrijkste aan het begin van deze periode, was de komst van Henk van Loo jr. als dirigent (1979) en het centraal zetten van het muziek maken binnen het beleid van de vereniging, o.a. door een zelfstandig jeugdorkest, startende muzikanten eerst in een eigen opleiding en veel optredens. Hierdoor boekte David prachtige successen op concoursen, een NFCM kampioenschap en doorgroei naar de ereafdeling. Ook een fantastisch 60-jarig jubileum met vele hoogtepunten in 1987. Een prachtige tijd waar de aloude strijdkreet “David zal groeien en bloeien” recht werd gedaan.

 

6e periode, 1991 – 1997, doorgaande successen maar ook moeizaam

Het succes van de fanfare ging ook in deze periode door, maar werd soms ook moeizaam. Verzadiging, vertrekkende leden, een veranderende tijd, het steeds weer inpassen van jeugdleden enz. trokken een zware wissel op het niveau.

 

7e periode, 1998 – 2016, bloei van de vereniging

De zevende periode uit de geschiedenis van David is een periode van grote bloei. Het fanfareorkest staat in deze periode onder leiding van Jan Hibma uit het Friese Oosthem; een geweldige dirigent. Er zit een totaal nieuw en jong bestuur, de vereniging is financieel gezond, er is een grote groep leerlingen en de sfeer is uitstekend. Ook het jeugdorkest heeft een nieuwe start gemaakt en maakt de succesvolste periode mee uit de geschiedenis. De malletband heeft in Gerhard van der Maaten een goede opvolger voor Wim van Norel. In 2008 neemt John Jans het stokje van Gerhard van der Maaten over.
David is een prachtig klinkend fanfare orkest, waar successen worden gecombineerd met een grote inzet op een breed terrein. Belangrijk is dat de muziek nog steeds centraal staat, muziek die we samen met een ruime 50 man / vrouw maken en die hopelijk nog lang mag klinken in Oosterwolde en ver daarbuiten.

 

8e periode, 2016- …, vernieuwde leiding

Sinds begin 2016 staat de fanfare onder leiding van Anne van den Berg. Hiermee heeft de vereniging een waar topdirigent aan zich weten te binden. De muzikale uitdaging, gecombineerd met de goede sfeer in de vereniging en de aandacht voor het jeugdbeleid typeren de start van deze nieuwe periode. Met een ledental van tussen de 85 en 90 en een groot en jong bestuur kijkt de vereniging uit naar de komende jaren.

Algemene gegevens:

Opgericht: 27 september 1927
Ere-leden: G. Schoonhoven
H. van Loo
W. van Norel
Correspondentieadres: Eekterweg 60 A
8097PE Oosterwolde Gld
Telefoon: 06-41175600 secretaris
06-11478722 voorzitter

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Totaal aantal leden: 85
IBAN: NL 73 RABO 0331302144
Kamer van Koophandel: 40094542

Bestuur:

Voorzitter: Wiechert Steert
Zwarteweg 54
8097 PW OOSTERWOLDE
M 06-11478722
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Secretaris: Gerrit Fikse
Eekterweg 60 A
8097PE Oosterwolde Gld
M 06-41175600
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Penningmeester: Jan Willem Beijeman
Robijnstraat 8-614
7314 JA Apeldoorn
M 06-19854370
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Opleidingen: Jochem Spronk
M 06-40614507

Jeugdleider: Gerlinde Smit
Slagwerkgroep: Miranda Souman
A-Orkest: Daniëlle van den Born