Prima uitslag Concours KNFM

Zaterdag 26 november is het A-orkest vertrokken naar Beuningen om deel te nemen aan het concours van de KNFM.

Na een goede voorbereiding met onder andere het winnen van het festival van het Noord-Veluws Muziekverband, en het deelnemen aan het try-out concert georganiseerd door Juliana Doornspijk. Is het A-orkest rond 12 uur met de bus vertrokken naar Beuningen. Doordat er in Beuningen op de locatie van het concours geen mogelijk was om in te spelen, is dit ’s morgens nog op de vertrouwde locatie in de sportzaal in Oosterwolde gedaan.

Rond 1330 arriveerden we bij sporthal de Tinnegieter, na het uitladen van de instrumenten kon het wachten beginnen voor ons optreden. Om 1545 waren we aan de beurt. Ons inspeelwerk was As the Deer, As the Deer is een arrangement van J. Wright en K. van de Woude. Dit werd zeer mooi ten gehore gebracht, na het afslaan van de slotnood bleef het nog lange tijd stil in de zaal.

Hierna konden de beoordelingswerken gespeeld worden. Het eerste werk uit het verplichte klein repertorium was Elegy 1 van Jacob de Haan. Dit werk is gebaseerd op een reeks gedichten van de Engelse dichter John Donne, hij schreef een hele reeks van deze elegieën elk met een eigen thema.
Jaloezie kan tot heel uiteenlopende emoties leiden. Enerzijds tot emoties als teleurstelling, verdriet en spijt, anderzijds tot waanzin en woede. Die emoties zijn allemaal verwerkt in deze compositie.
Als tweede werk, eveneens uit het klein repertorium, werd Flashback van Jan de Haan ten gehore gebracht. Deze compositie is geschreven ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. Een flashback is een psychologisch fenomeen. Eerdere gebeurtenissen uit het lange termijngeheugen komen daarbij terug in de menselijke geest. Vaak ontstaat een flashback als iemand een ervaring heeft die onbewust en plotseling een vroegere ervaring oproept. In dit werk zitten prachtige solo’s die zeer goed werden uitgevoerd door de muzikanten.

Na ons optreden hadden we ruim de tijd om ons op te frissen en een drankje te nuttigen. Tussendoor kwamen Hasselts Fanfare en Vollenhoofsch Fanfare ons vergezellen in de kantine. Wij probeerden hun met ons clublied, Bolle an touw, te imponeren maar dit moesten al snel worden afgelegd. Er blijken dus toch meerdere orkesten te zijn die naast mooi muziek te kunnen maken ook goed en vooral hard kunnen zingen. Dit werd overigens afgesloten met een gezamenlijk zingen van sinterklaasliedjes. Kortom de sfeer zat er weer goed in.
Nadat OBK uit Brakel haar optreden had afgesloten werd het de hoogste tijd voor de uitslag. Voor Elegy 1 werden 83,33 punten toegekend en voor Flashback 82.17. Dit komt neer op een gemiddelde van 82.75 punten. Een mooie 1e prijs waar we met z’n allen trots op kunnen zijn.

Na het nuttigen van een drankje zijn we in de bus gestapt om te eten bij Van der Valk in Apeldoorn. Hier stond een buffet op ons te wachten wat zeer goed verzorgd was en wat iedereen zich goed liet smaken. Nadat al het ijs opgegeten was, werd het al weer de hoogste tijd om naar Oosterwolde te vertrekken. De jongelui hadden geluk dat we via Elburg terug reden en zo nog een paar rotondes passeerden. Het koste even wat zingen maar toen ging de chauffeur toch eindelijk overstag en gooide er even een rondje op de rotonde in! Na onze instrumenten weer uitgeladen te hebben ging iedereen snel huiswaarts.

We mogen als A-orkest van de Chr. Muziekvereniging David terug kijken op een zeer geslaagd concours!