Ontwaakt Hattem winnaar jeugdmuziekfestival

OLDEBROEK – Op zaterdag 28 mei vond er in de middag een geslaagd jeugdmuziekfestival plaats in Kulturhus “de Talter” Oldebroek. Het jeugdmuziekfestival is een festival speciaal voor jeugdorkesten van de verschillende muziekverenigingen uit de omgeving. Vier jeugdorkesten van de Noord-Veluwe verzorgden deze middag een optreden.

De avond werd geopend door de voorzitter van CMV “David”, Wilbert van de Weg. Hij benadrukte het belang om speciaal voor de jeugd een festival te organiseren. Door de jeugd te stimuleren muziek te maken en gezamenlijk te laten optreden ontstaat er gezelligheid en verbroedering.

Het opleidingsorkest van muziekvereniging “Ontwaakt” uit Hattem betrad als eerst het podium. Onder leiding van dirigente Sandra Mulder werd een sfeervol programma met vooral lichte muziek ten gehore gebracht. Na Ontwaakt was het de beurt aan het jeugdorkest van CMV “David” uit Oosterwolde. Voor het eerst onder leiding van dirigent Anne van den Berg nam het jeugdorkest het publiek onder andere mee naar een bruiloft in het oosten van Europa. In Klezmeriana van Jan de Haan wordt een klezmermuzikant vertolkt die op een Joodse bruiloft dansmuziek, maar ook rituele muziek voor bij de huwelijksplechtigheid en luistermuziek voor bij de maaltijd verzorgt.

Na het optreden van CMV “David” was het de beurt aan het jeugdorkest van Vaassens Fanfare Corps onder leiding van Mark Rap. Het orkest nam de aanwezigen mee in een concert met pop- en rocknummers van alle tijden. Het jeugdorkest van “Concordia” Oldebroek mocht de middag afsluiten. Onder leiding van Jan Hibma nam ze de zaal mee op een reis naar de sterren.

De jurering was deze avond in handen van Gerben Pol. Hij is bekend in de omgeving als dirigent van o.a. “De Eendracht” in Wezep. Het eerste doel van de jury was de verslagen een opbouwend karakter mee te geven. Verder werden er twee prijzen verdeeld, de originaliteitsprijs en de grote beker voor de winnaar van het jeugdmuziekfestival. De jury lichtte aan het einde van de avond de verslagen kort toe. Gerben Pol heeft geprobeerd ieder orkest naar haar niveau te beoordelen en van commentaar te voorzien. Op basis daarvan is de winnaar uiteindelijk ook gekozen.

De avond werd afgesloten door Kees Pruim, voorzitter van “Concordia”. Hij bedankte iedereen voor de aanwezigheid en benadrukte nogmaals het belang van dit podium voor de jeugd. Na de bedankjes werden de prijzen door Kees bekendgemaakt. “Qua originaliteit konden de orkesten nog wel wat inspiratie gebruiken”, aldus de jury. Desalniettemin werd de originaliteitsprijs dit jaar gewonnen door “Concordia” Oldebroek. Dan de spanning voor de bekendmaking van de winnaar van het jeugdmuziekfestival 2016. En de winnaar is: het opleidingsorkest van muziekvereniging “Ontwaakt” uit Hattem. De jury vond het vooral knap dat dit kleine orkest (19 leden) een zo sprankelend en verzorgd optreden ten gehore bracht.

Foto’s zijn te vinden onder de volgende link.