Jeugdorkest wint concours 5e divisie Zutphen

Gisteren was het dan eindelijk zover. De dag van het concours. Om 8:30 uur vertrok ons jeugdorkest naar Zutphen, om daar op te treden in De Hanzehof. Een schitterende locatie voor een concours. Het A-orkest wist er vorig jaar in de tweede divisie te winnen met 85 punten. Voor de aankondiging van het concours werd dan ook een foto van dat optreden gebruikt! Geen wonder dat we ons als jeugdleden meteen erg thuis voelden!
20141122_095922

Om 10:30 uur werden we naar de inspeelruimte begeleid. Nu begon het dan echt. Onder leiding van onze dirigent Jan Hibma speelden we ons inspeelwerk koraal 387 een aantal keren door, stemden we de instrumenten en werden wat lastige passages nog een laatste keer geoefend. ”Voor het goede gevoel.”

Na precies een half uurtje inspelen mochten we richting podium. Daar zette Jochem, onze jeugdleider, snel alle stoelen goed neer. Ook het slagwerk werd geïnstalleerd. Eén van de pauken protesteerde nog wat, waardoor er tijdens de aankondiging nog wat gestemd moest worden. Gelukkig was het gauw opgelost en konden we ons optreden beginnen met een koraal. Met de klanken van het koraal werd de zaal verkend.

Het grote werk ”The Baron of Dedem” verscheen op de lessenaar. Met ”The Baron of Dedem” verklankt componist Wittrock op bijzondere wijze een mooi stukje Nederlandse geschiedenis. De Baron van Dedem heerste 200 jaar geleden over een aanzienlijk gebied waar turf werd gewonnen. Toen begin negentiende eeuw een groot kanaal werd gegraven om deze brandstof te vervoeren, kreeg deze vaart de naam Dedemsvaart mee. Ook een nabijgelegen dorp kreeg deze toepasselijke naam. Dit werk beschrijft het ontstaan van het kanaal en het dorp. Het alledaagse leven op en rond de vaart staat centraal.
In volledige concentratie werd een goed optreden neergezet. De jury zou over de vertolking onder andere de volgende opmerkingen maken: ”Wie de jeugd heeft, heeft …”, ”Zeer fraaie solistische inbreng”, ”Knap van klank” en ”Goede, beheerste en evenwichtige uitvoering”.

Tot slot werd het vierdedivisiewerk ”Clouds” van Eric Swiggers uitgevoerd. ”Clouds” verhaalt over verschillende soorten wolken. De stapelwolk (Cumulus), de schaapjeswolk (Cirrocumulus) en de donderwolk (Cumulonimbus). Tijdens het spelen van dit laatste werk was de spanning die in de muziek geschreven zit goed voelbaar in het orkest. Vooral de opbouw in het tweede deel naar een meer dreigend derde deel is een heel spannende. Het optreden werd stormachtig afgesloten. Heel even hing een donderwolk boven Zutphen!
In het juryrapport werden de woorden ”sfeervol” en ”smaakvol” veelvuldig gebruikt.

Na het optreden verliet ons jeugdorkest tevreden het podium, om vol spanning de uitslag af te wachten. Hoe zou de jury het optreden waarderen? Zou ons orkest wel mee kunnen doen in een deelnemersveld van A-orkesten? Het was nu aan de juryleden Alex Schillings (voorzitter), Durk Lautenbach en Bauke Schut.
Rond half twee was het dan tijd voor de prijsuitreiking. Ook nu bracht ons jeugdorkest wat sfeer in de zaal door enthousiast mee te klappen op de toegift van het laatste orkest voor de pauze. Op een gegeven moment klonk er een ”Ik voel ‘em aankomen”, en werd de polonaise zelfs ingezet. Alle vertegenwoordigers van de orkesten werden op het podium gevraagd. Jochem werd luidkeels naar het podium begeleid om daar de verslagen in ontvangst te nemen.

10403095_963852236962937_6004149106870942637_n
Vol spanning werd de prijsuitreiking afgewacht.

Toen werd het toch echt tijd voor de bekendmaking van de punten. In volgorde van optreden werd de volgende uitslag bekend gemaakt:

Ochtendprogramma
Excelsior Warnsveld 5e divisie – harmonie 80,83
Juliana Almen 5e divisie – harmonie 82,42
Jeugd David Oosterwolde 5e divisie – fanfare 86,58
De Bazuin Wetering 5e divisie – fanfare 86,33
TOG ’t Harde 4e divisie – fanfare 81,92
Jeugd Psalm 150 Dinxperlo – fanfare 85,25

Wauw, 86,58 punten voor ons jeugdorkest! Een eerste prijs met promotie én het hoogst aantal punten van het ochtendprogramma. Echt een uitslag om van te dromen! We hebben een D… De overwinning werd op zijn Oosterwolds gevierd.

In de cijferlijsten van het juryverslag valt de lof voor de muzikale uitvoering en programmakeuze op. Dit is een geweldig compliment voor dirigent Jan Hibma. Door jurylid Alex Schillings werd in deze categorie zelfs twee maal een 9,5 uitgedeeld.

De volledige uitslag is inmiddels bij ons bekend. Ook over de hele dag gezien heeft ons jeugdorkest uitstekend heeft gepresteerd! Zilver op het hele dagprogramma!

Middagprogramma
Wilhelmina Pannerden 4e divisie – harmonie 80,75
Euregio Brassband Borne 3e divisie (introductie) – brassband advies –
Crescendo Steenwijk 3e divisie – brassband 81,08
Melodia Luttelgeest 3e divisie – fanfare 77,75
Crescendo Ijzerlo 3e divisie – fanfare 82,83
Eendracht Eerbeek 1e divisie – fanfare 90,00

uitslagen Zutphen 2014