Jeugdorkest scoort 85.17 punten op het ONFK!

Om 16:30 uur waren we allemaal verzameld bij de Heerdt om af te reizen naar het Friese drachten. De spanning was goed te merken want iedereen was behoorlijk rustig en er werd weinig geouwehoerd. De voorzitter probeerde de spanning een beetje weg te krijgen door op de fiets van zijn zoontje een rondje te gaan fietsen.

Na een kleine file werd het nog spannend of we de loting van 18:00 uur zouden halen. Dit kwam gelukkig nog allemaal goed. Klokslag 18:00 uur werd er geloot en de volgorde was:

1 CMV Excelsior – Burgwerd

2 CMV Juliana – Aduard

3 Harmonie – Beetgum

4 CMV Cresendo – Hijum Finkum

5 CMV David – Oosterwolde

6 Cresendo – Makkinga

7 Sereno – Baflo

Een prima loting dus, we waren als vijfde aan de beurt. Nu hadden we nog mooi even de tijd om rond te kijken, even naar andere orkesten te luisteren en een hapje naar binnen te werken. Het was wel mooi om de andere orkesten te luisteren, zo kon je goed zien dat elke vereniging het stuk anders aanpakt qua sfeer en ritmiek.

Om 20:00 uur konden we 15 minuten inspelen. De regels werden nog eens goed gezegd. Je mag geen andere papieren meenemen op het podium dan alleen het muziekwerk, als je een noot blaast voordat de dirigent dirigeert krijg je punten aftrek…. Een echt Nederlands Kampioenschap!

Na het inspelen mochten we naar het Podium lopen, we moesten op de gang nog weer even wachten. We moesten stil zijn, maar dat gaat bij de jeugd van David helaas niet lukken. Al snel werden er grappen gemaakt en gekkigheid uitgehaald. Zo konden we zeer relaxt naar het podium gaan.

Eenmaal op het podium wordt je toch zenuwachtig. Overal staan camera’s en microfoons en de zaal zat goed gevuld met publiek. Het licht stond op groen dus we mochten beginnen. De 5 delen werden zeer goed uitgevoerd, hier en daar een vals nootje maar in de grote lijn liep het heel goed. We konden dus met een zeer trots gevoel het podium aflopen om te wachten op de uitslag. Dit bleek nog een hele tijd te duren, om 23:00 was het eindelijk zover.

De punten werden bekend gemaakt. De voorzitter begon met de laagste punten eerst bekend te maken. Totdat er nog maar drie orkesten over waren. Wij waren nog niet genoemd dus we zaten bij de 1e drie… Iedereen zat elkaar aan te kijken, het zou toch niet waar zijn… De rest van de punten werd op volgorde van loting bekend gemaakt, dit betekende dat onze punten als laatste bekend werden gemaakt.
Harmonie – Beetgum: 85.50 pnt, Cresendo – Hijum Finkum: 85.83 pnt,
David Oosterwolde: 85.17 pnt. Het duurde even voordat het publiek de plaatsing gemaakt had. Cresendo heeft gewonnen, Harmonie 2e en wij 3e. Er werd snel omgeschakeld naar een vreugde stemming, want we zijn met een jeugdorkest 3e geworden, met maar liefst 85.17 pnt. Een hele goede prestatie waar we zeer blij mee zijn.

We hebben dus Friesland even laten merken hoe wij dat op de Veluwe vieren. “We hebben een D, A, V, I, D”, werd gezongen, en ook het Bolle an touw klonk mooi in deze concertzaal. Na nog even wat nagepraat te hebben, werd de reis weer ingezet naar Oosterwolde. Nadeel was dat er overal langs de weg een grote M stond, dus sommigen moesten even een afslag nemen om de inwendige maag te vullen. Het was toch al laat…..

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagd kampioenschap en zetten met trots de trofee van de 3e plaats in de bekerkast!