Jeugdorkest David tweede bij festival Schiermonnikoog

Het jeugdorkest van de Christelijke Muziekvereniging David is afgelopen zaterdag 5 juni tweede geworden in de categorie Jeugdorkesten bij het muziekfestival van de Friese Bond op Schiermonnikoog. Het werk Oregon van Jackob de Haan werd met 82,5 punt beloond.

De Christelijke Bond van Muziekorkesten Friesland (CBMF) organiseerde voor de 53e keer het Zang- en muziekfestival op Schiermonnikoog. Ieder jaar is er weer een zeer grote belangstelling om deel te nemen aan dit unieke festival. Dit jaar deden 27 orkesten en 18 koren mee aan het festival. De muziekverenigingen speelden in “De ontmoetingskerk” en de koren zongen in de “Hervormde kerk”

Na een mooie voorbereiding en met de “Minze Jansma” wisselbeker op zak reisde het jeugdorkest afgelopen vrijdag om 16.45 uur af naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Om ongeveer 18.45 kwamen ze aan bij de veerboot, die hen van Lauwersoog naar de haven op Schiermonnikoog zou brengen. Wiechert was inmiddels al gearriveerd met de aanhangwagen waar alle instrumenten, tassen en etenswaren in waren vervoerd. Met 8 sterke mannen werd de aanhangwagen de boot ingeduwd zonder enig kaartje te laten zien. Inmiddels waren de andere muzikanten ook op de boot geïnstalleerd. In sommige gevallen was het meer geluk dan wijsheid, want volgens Hessel zat het hek al dicht en als hij niet enorm hard had geroepen had het jeugdorkest zonder esbas moeten spelen.

Ongeveer driekwartier later kwam de boot aan op Schier. De fietsen werden opgehaald en zo werd er richting de kampeerboerderij gefietst. Na een tien minuten fietsen doemde kampeerboerderij “De Branding” op. En inderdaad de boerderij deed zijn naam zeker eer aan. Wat was daar een enorme bende aangespoeld. Bovendien hadden ze er naast koeien, geiten en kippen ook ratten en muizen. Sommige mensen hebben ze met eigen ogen gezien. Het mocht echter de pret niet drukken. Het was tenslotte maar voor een nacht.

Na geïnstalleerd te zijn werd er koffie gedronken, gevolleybald en gevoetbald. Om 22.00 was het dan tijd om de bonte avond te beginnen. Na een aantal enerverende stukjes waarin met name mevrouw S.B. uit O. een hoofdrol vertolkte kon er met een goed gemoed de nacht in worden gegaan. Sommigen gingen slapen, anderen gingen nog even stoken en weer anderen vermaakten zich met het dichten van een nieuw clublied. Om klokslag 2.00 uur lag iedereen plat.

En dat moest ook wel, want om 6.30 ging de wekker, om 7.15 werd er van het ontbijt genoten en om 7.50 zaten we op de fiets richting de inspeelruimte. Om 8.15 was het aan ons de beurt om in te spelen. Om 8.30 lopend richting de concertzaal. En zo zit je dan om 8.45 met dikke lippen van hier tot ginder (die sinaasappelsap werkte echt niet) Oregon te spelen. Het mag dan ook geen wonder heten dat het aan de zuiverheid soms wat te wensen overliet. Al met al bleek het optreden toch goed voor een nette eerste prijs (82,5 pnt.)

Om 9.40 werd er bij de plaatselijke muziektent een kort optreden van 20 minuten gegeven. Het was toen al een gezellige drukte in het dorp. Na een polonaise van wel een kwartier konden we uiteindelijk optreden. Na het optreden in de muziekkoepel was er korte tijd voor ontspanning. Om 11.45 stond het eten opgediend bij “De Branding”. Dirien had zich volledig in zweet gewerkt om die grote pan met eten klaar te maken. Aan alles was gedacht. Zelfs de laatste voorraad gehakt was bij de voorzitter uit de diepvries getrokken. Uiteindelijk was de bami/nasi prima te eten met saté, wat kroepoek en een eitje. Dirien het was fantastisch! Heerlijk!

Na het eten kon iedereen zijn weg gaan. Sommigen gingen naar het strand, anderen gingen kijken bij de vele orkesten die moesten optreden en weer anderen bleven heerlijk bij de boerderij hangen. Om 17.00 uur had uiteindelijk iedereen zich verzameld om de prijzenuitreiking mee te maken. Met een mooie eerste prijs en een tweede plaats in het jeugdklassement kon er met een tevreden gevoel terug naar Oosterwolde terug worden gekeerd. Omstreeks 22.30 uur was “De Heerdt in zicht”. Oregon, de reis van Oosterwolde naar Schiermonnikoog was ten einde.