Historische 1e prijs A-orkest CMV David Oosterwolde

Afgelopen zaterdag 28 november heeft het A-orkest van de Christelijke Muziekvereniging David uit Oosterwolde een historische 1e prijs behaald in de 1e divisie. Onder leiding van dirigent Jan Hibma werd op het concertconcours van de MBGF in de Hanzehof in Zutphen 82,33 punten bij elkaar gespeeld. Een resultaat waar het A-orkest trots op mag zijn. Nog nooit eerder in de geschiedenis van onze muziekvereniging heeft het A-orkest een eerste prijs behaald op een concertconcours in de 1e divisie. Wat dit extra speciaal maakt is dat dit het laatste concertconcours was met onze dirigent Jan Hibma. Na een samenwerking van 19 jaar zullen we volgend voorjaar afscheid nemen van elkaar. Geweldig om op deze manier de samenwerking zo af te sluiten.

Om 11.35 in de ochtend vertrokken we richting Zutphen, zoals gebruikelijk een paar minuten later dan gepland. Na een rit van ruim een uur kwamen we aan bij de mooie concertzaal bij de Hanzehof in Zutphen. Het ochtendprogramma was nog in volle gang en na het stallen van de instrumenten konden we even relaxen en wat eten en drinken voordat we moesten inspelen om 14.00 uur. Aangezien we het eerste orkest na de pauze waren mochten we inspelen op het podium.

Nadat, de voor ons welbekende, ladyspeaker Wina Steert ons orkest had voorgesteld aan het publiek begonnen we met het prachtige inspeelwerk “Lady Stuart’s Air”. Na het inspeelwerk werd het verplichte werk Grijsoord van componist Jan Bosveld opgevoerd. Een prachtige werk dat over één van de meest tragische gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis gaat, de watersnoodramp van 1953. (Lees hier meer over het werk). Het optreden van dit werk werd uiteindelijk beloond met 81,67 punten.

Het tweede werk Poème Symphonique van componist Rob Goorhuis gaat over een wat vrolijker thema. Goorhuis werd bij zijn Poème Symphonique geïnspireerd door het gelijknamige poëtische werk van de Belgische chansonnier Jacques Brel, voor wie hij een grote bewonderaar is. De tekst van Brel’s Poème Symphonique omvat drie gedichten over Jean de Bruges, een aan lager wal geraakte zeeman die door middel van het vertellen van sterke verhalen zijn geld verdiende. Drie van deze verhalen zijn verwerkt in het muziekwerk. (Meer info is te vinden onder de volgende  link). Dit optreden werd uiteindelijk beloond met 83 punten.

Gemiddeld kwam het puntenaantal uit op 82,33 punten. Dit werd na de prijzenuitreiking uitbundig gevierd door alle leden van David. Na de prijzenuitreiking volgde een korte busreis naar Van der Valk – De Cantharel waar gezamenlijk de dag af werd gesloten met heerlijk buffet. Uiteindelijk waren we iets na 0.00 uur terug in Oosterwolde.

Aankomende vrijdagavond zal het resultaat van het concertconcours gevierd worden in de vorm van een kleine receptie die om 21.00 uur begint.

De foto’s zijn te vinden onder deze link