Geslaagd najaarsconcert A-orkest CMV David

Afgelopen zaterdagavond heeft het A-orkest een geslaagd najaarsconcert verzorgd. Om exact 20.00 uur zetten de muzikanten de eerste tonen neer van het intro Psaltrada van Jan de Haan. Daarna nam presentatrice Linda van Triest het woord om alle genodigden en andere bezoekers hartelijk welkom te heten. Direct na het welkomstwoord wordt Jan Vayne geïntroduceerd. Hij is een van Nederlands meest bekende pianisten en is vooral beroemd om zijn improvisatievermogen. Daarin is hij kunstenaar in het combineren van verschillende muziekstijlen. Dit bleek wel uit het feit dat hij tijdens zijn optredens de wensen van het publiek aan elkaar improviseerde. Zo kwamen Air van Bach, “Hey Jude” van de Beatles en “Bridge over Troubled Water” van Simon and Garfunkel voorbij.

Na het werk `God and God alone` van Phil McHugh in een arrangement van Rieks van der Velde monde de improvisatie van Jan Vayne uit in het koraal Deep Harmony. Dit koraal is een van de bekendste koralen voor fanfare. Jan Vayne vulde op unieke wijze het arrangement aan, en maakte het een bijzondere uitvoering.

Vervolgens was het de beurt aan Freek van der Heide acte de présence te geven. Freek is bekend van musicals en operettes. Zo was hij onlangs nog te zien met VAKK Hardenberg als Ché Guevara in de musical Evita. Hij vertolkte het lied “Love Changes Everything” vol overgave. Het lied komt uit de musical “Aspects of Love” en werd door Andrew Lloyd Webber gecomponeerd.

Na opnieuw een improvisatie van Jan Vayne en het welbekende “You Raise Me Up” van Arrangeur Frank Bernaerts werd de “Leichte Cavalerie” opgevoerd. De melodieën uit de twee akten tellende opera van Franz von Suppé werden door Meins gearrangeerd voor fanfare. Het werd een flitsend optreden en met name de Bugels hadden een hele uitdaging om dit werk tot een goed einde te brengen.

Simoraine was na de korte pauze de concertmars die vooral voor het lage koper uitdaagde.

Les Misérables is een musical uit 1980 die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Hugo uit 1862. De personages in het boek vechten tegen de vele misstanden in Frankrijk, en proberen een revolutie te starten. De roman werd door Claude-Michel Schönberg gemaakt tot een musical. De bekendste nummers uit de musical zijn geliefd over de hele wereld. De solistische passages in het werk werden deze avond ingevuld door Christina van der Schouw op sopraansax, Nienke Spijkerboer op altsaxofoon, Imke Spijkerboer op Bugel en Annelien Stoel op cornet.

Het volgende optreden was opnieuw met zang van Freek van der Heide. Anthem is een lied uit de musical Chess. Deze musical uit de tijd van de koude oorlog gaat over een Russische schaker die na zijn wereldtitel zijn land verlaat, maar in zijn hart zijn land niet verloren is. Het lied werd met volle overgave gezongen.

Na Anthem was het opnieuw de beurt aan Jan Vayne. Dit keer werd er door het publiek gekozen voor de vogeltjesdans en dat hebben we geweten. De andere drie nummers werden iedere keer gestoord met het vogeltje uit de vogeltjesdans. Aansluitend aan deze improvisatie werd door Freek van der Heide en Jan Vayne samen “Funiculi Funicula” opgevoerd. Freek kreeg het voor elkaar ook de zangtalenten uit het publiek te halen.

Na het bedanken van iedereen die een rol had deze avond, werd door voorzitter Wilbert van de Weg stil gestaan bij het feit dat David, maar vooral Jan Hibma, een bewogen jaar achter de rug heeft. Na een periode van ziekte heeft Jan Hibma na de zomer de draad weer opgepakt en hebben we samen met hem toe kunnen werken naar dit unieke concert. Een moment om terecht trots en dankbaar te zijn!

Met Music van John Miles werd deze unieke avond afgesloten. Muziek is wat ons als vereniging en orkest samenbindt.

De foto’s van deze avond zijn te vinden onder deze link.

Tot slot: Als muziekvereniging zijn wij blij met alle sponsoren die deze avond mede mogelijk hebben gemaakt. Rabobank Noord Veluwe, Muziekcentrum Oostendorp en alle leden van de club van 100 nogmaals hartelijk dank!