Geslaagd Jeugdmuziekfestival in “de Talter”

OLDEBROEK – Afgelopen zaterdag 30 mei vond er een geslaagd het jeugdmuziekfestival plaats in Kulturhus “de Talter” in Oldebroek. Concordia Oldebroek en David Oosterwolde organiseerden samen voor het eerst zelf een festival, speciaal voor de jeugdorkesten uit de omgeving. Vijf jeugdorkesten van de Noord-Veluwe verzorgden op deze bijzondere avond een optreden.

De avond werd geopend door Kees Pruim, de voorzitter van Concordia. Hij benadrukte het belang om speciaal voor de jeugd een festival te organiseren. Door de jeugd te stimuleren muziek te maken en gezamenlijk te laten optreden ontstaat er gezelligheid en verbroedering.

De jeugd van Concordia Oldebroek betrad als eerst het podium. Onder leiding van dirigent Jan Hibma werd een sfeervol programma ten gehore gebracht. Na Concordia Oldebroek was het de beurt aan het jeugdorkest van Stedelijke Harmonie Harderwijk onder leiding van Johan de Jong. In voorbereiding op het IJsselfestival dat volgende week op het programma staat, speelde dit jeugdorkest vier werken die allemaal met bekende films te maken hadden. Na de Stedelijke Harmonie was het de beurt aan Ontwaakt uit Hattem. Onder leiding van Sandra Mulder werd onder andere La Storia ten gehore gebracht. Na de pauze liet het jeugdorkest van Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina uit Heerde onder leiding van Rolf Dekker van zich horen. Het orkest nam de aanwezigen mee in een droom over de Olympische Spelen. Het jeugdorkest van David Oosterwolde mocht de avond afsluiten. Onder leiding van Jan Hibma nam ze de zaal mee op een reis naar New York.

De jurering was deze avond in handen van Marten van der Wal. Hij is bekend in de omgeving als dirigent van verschillende verenigingen. De verslagen hebben een opbouwend karakter en er zijn geen prijzen verdeeld. Ieder jeugdorkest heeft zijn samenstelling van jeugd, tot jonge jeugd, tot hele jonge jeugd, zoals Marten aan het einde van de avond toelichtte. Hij heeft ieder orkest naar haar niveau van commentaar voorzien.

De avond werd afgesloten door Wilbert van de Weg, voorzitter van David. Hij bedankte iedereen, en in het bijzonder de Burgemeester en twee Wethouders van de gemeente Oldebroek voor de aanwezigheid. Wilbert benadrukte het belang van muziek en muziekonderwijs. Financiële hulp is nodig om verenigingen te blijven ondersteunen, zo sprak hij uit. Alleen dan kunnen we jeugdfestivals voor enthousiaste en talentvolle muzikanten als deze blijven organiseren.

Voor de foto’s zie de volgende pagina’s: foto’s deel 1 en foto’s deel 2