Festival voorbereiding

Waar het jeugdorkest tijdens het laatste jeugdfestival van het Noordveluws muziekverband een tweede plak behaalde na een prachtig optreden is het A-orkest in volle voorbereiding op het festival van het Noordveluws muziekverband. Het festival wordt gehouden op zaterdag 21 juni in ’t Huiken in Elburg. Het A-orkest start dit jaar in het eerste blok, wat inhoud dat er tussen 16.00 uur en 19.00 uur opgetreden moet worden.

Als inspeelwerk zal het werk In Perfect Peace van Kenneth Downie gespeeld worden. Dit prachtige ingetogen koraal is een lust voor het oor. Als beoordelingswerk wordt het werk Poème Symphonique van Rob Goorhuis opgevoerd. Het is een hele klus, maar er wordt met veel inzet en enthousiasme gerepeteerd. Op zaterdagmiddag 24 mei werd een repetitiemiddag gehouden. De voorlak is gereed. Nu het werk verfijnen door de aflak.

Poème Symphonique  is geschreven door Rob Goorhuis. Hij kreeg een opdracht van de Stichting Wereld Muziek Concours te Kerkrade om een werk als verplicht werk voor de programmaafdeling van de sectie fanfare te componeren. Hij werd bij zijn Poème Symphonique geïnspireerd door het gelijknamige poëtische werk van de Belgische chansonnier Jacques Brel, voor wie hij een grote bewonderaar is. De tekst van Brel’s Poème Symphonique omvat drie gedichten oven Jean de Bruges. Deze Jan van Brugge is volgens de overlevering een soort “Baron von Münchhausen”-achtige type, die geleefd heeft in en om de stad Brugge.

In feite was hij, volgens de drie “Histoires” een aan lager wal geraakte zeeman, die regelmatig het gelaglokaal bezocht echter steeds zonder de nodige centen op zak. Om toch zijn drankjes te kunnen betalen biedt hij de stamgasten aan de vele avonturen te vertellen, die hij meemaakte toen hij de wereldzeeën nog bevoer. Achtereenvolgens worden de verhalen over: “De Potvis” (La Baleine), “De Zeemeermin” (La Sirène) en “De Orkaan” (L’Ouragan) verwoord (Bron: Wikipedia).

Alle drie de verhalen komen fantastisch in de muziek tot uiting. Er wordt met veel plezier aan dit symfonische gedicht gewerkt.

Foto’s repetitie