DAVID OOSTERWOLDE WINT CONCERTCONCOURS TE ZUTPHEN

De Christelijke Muziekvereniging David Oosterwolde onder leiding van Jan Hibma won in Zutphen overtuigend het laatste CBOW-concours. Het orkest werd beoordeeld met 85 punten, wat de winst binnen de tweede divisie, de dagwinst en het recht op promotie betekende.

Na een periode van intensieve voorbereiding was het dan eindelijk 30 november. Het A-orkest van David verliet per bus Oosterwolde, om anderhalf uur later bij de concertzaal van Zutphen te arriveren. Rond een uur of vier in de middag mocht er ingespeeld worden. Alle leden van het orkest verschenen in uniform in de knusse inspeelruimte. Zo ontspannen mogelijk werden de instrumenten nog even goed afgestemd. Niet heel veel later werd het orkest naar het podium geleid.

David Oosterwolde begon haar optreden met het inspeelwerk Psalm 124. De psalm was voor de leden van David en haar dirigent een goede kennismaking met de akoestiek van de concertzaal. Na een welluidend slotakkoord werd het eerstedivisiewerk ‘’Between the two Rivers‘’ van Phillip Sparke op de lessenaar gezet. Dit sfeervolle muziekwerk kenmerkt zich door het terugkerende thema van het lied ‘’een vaste burcht is onze God‘’.  De uitvoering was qua ritmiek en klankvorming dik in orde. David wist het werk met veel toewijding en overtuiging voor het voetlicht te brengen.

Het verplichte werk ‘’Halewijn‘’ van de hand van Gerard Boedijn, bewerkt door Eric Swiggers, was voor David het tweede en laatste beoordelingswerk. Het muziekstuk vertelt het verhaal van heer Halewijn, een hoofdrolspeler uit een Middeleeuws lied. Solisten binnen het orkest wisten van de grote uitdaging een evenzo groot succes te maken.

Om half acht was het tijd voor de prijsuitreiking. Zoals gebruikelijk werden er een aantal mensen bedankt voor hun inzet. Ook nu werden de belangrijkste organisatoren van de dag heel hartelijk dankgezegd. Daarbij kwam nog eens dat dit concertconcours het laatste was dat onder de noemer ‘’De Christelijke Bond voor muziekverenigingen Oost en West Nederland’’ georganiseerd werd.

De vertegenwoordigers van de verenigingen werden naar voren geroepen. De voorzitter van David, Wilbert van de Weg, betrad onder luid gejuich het podium. De puntenaantallen van de vierde en derde divisie werden bekendgemaakt. De spanning steeg. ‘’David Oosterwolde, onderdeel één (Halewijn): 84 punten.‘’ Ongeloof, euforie. ‘’En het wordt nog beter. Onderdeel twee (Between the two Rivers): 86 punten. Dit geeft een gemiddelde van 85 punten, een eerste prijs met recht op promotie.‘’ Het puntenaantal was, net als het daarbij behorende kabaal, overweldigend.  Onze concurrent ‘’Vriendschap‘’ uit Oene wist een mooi puntenaantal van 80 binnen te slepen. Het orkest ‘’AMDG Beilen’’, uitkomend in de eerste divisie, kreeg van de jury 81.92 punten. David Oosterwolde wist met groot verschil te overwinnen. David mag dan ook erg trots zijn op het behaalde resultaat. Voor de leden van David was de avond nog niet ten einde. In Apeldoorn werd de overwinning met een etentje gevierd.

De komende weken staan voor David in het teken van kerstoptredens. Volgende week zondagavond acht december zal ze haar medewerking verlenen aan de kerkdienst te Luctor et Emergo, Oldebroek. Hier wordt, naast verschillende kerstklassiekers, het concourswerk ‘’Between the two Rivers‘’ nog eenmaal ten gehore gebracht.