CMV David neemt afscheid van dirigent Jan Hibma

Afgelopen vrijdagavond 18 maart heeft de christelijke muziekvereniging David uit Oosterwolde na 19 jaar afscheid genomen van dirigent Jan Hibma. Ruim een jaar geleden werd in gezamenlijkheid besloten dat de voorjaarsuitvoering van 2016 het laatste gezamenlijke optreden zou worden. In 19 jaar werden vele hoogte, maar ook dieptepunten samen beleefd. De avond stond in het teken van de reis die dirigent en vereniging samen hebben gemaakt de afgelopen 19 jaar. Diverse werken die de afgelopen jaren op de lessenaar stonden werden opnieuw opgevoerd.

Om 19.30 werd de avond begonnen door de Slagwerkgroep onder leiding van John Jans. Presentator van de avond Jonathan Dickhof begeleidde het publiek door de avond. Na de Slagwerkgroep was het de beurt aan het Jeugdorkest. Jan Hibma staat sinds 2000 voor het jeugdorkest en heeft vele successen met de jeugd mogen behalen. Diverse eerste prijzen werden behaald op concertconcoursen en festivals. Het absolute hoogtepunt was het Nederlands Kampioenschap in de 5e divisie (2005) genoemd worden. Het werk “Free World Fantasy” van componist Jacob de Haan werd destijds gespeeld. Dit werk werd daarom ook tijdens het afscheidsconcert opnieuw opgevoerd. Na het jeugdorkest traden de jongste leden, Mart, Rinze, Elief, Eva, Rosalie, Boaz en Lucas, voor het eerst in hun korte muziekcarrière op.

Na de pauze was het de beurt aan het A-orkest. Zoals gezegd werd er een programma gespeeld met diverse hoogtepunten uit de afgelopen 19 jaar. Er werd geopend met het werk Swedish Folksong, dat ook op de CD “The Glory of David” is opgenomen. Na het werk Pastime with good company werd het prachtige koraal Banks of Doon gespeeld. Daarna was het de beurt aan de eerste solist van de avond, Erik-Jan de With. Erik-Jan is beroepssaxofonist en treedt over hele wereld op. Erik-Jan is ook opgegroeid als muzikant bij “David”. Het was een wens van Jan Hibma om nog een keer samen met Erik-Jan op te treden. Achtereenvolgens werden de werken Oodles of Noodles en Whispering gespeeld. Vooral Whispering viel in de smaak bij het publiek. Dit werk is geschreven voor Swannee Sax (schuifsax). Het volgende werk dat opgevoerd werd was het werk Lord Tullamore. Dit werk ademt een en al Ierse folklore uit. Een gewledig werk om te spelen, maar zeker ook om naar te luisteren.

Jubilarissen
Een korte break in het programma volgde in verband met  de huldiging van zes jubilarissen . Voorzitter Wilbert van de Weg droeg voor iedere jubilaris een persoonlijk verhaaltje voor. De volgende jubilarissen werden gehuldigd:
– Sandra Bosch 12,5-jarig lidmaatschap
– Netty van Wijhe 25-jarig lidmaatschap
– Jaap Schoonhoven 25-jarig lidmaatschap
– Wiechert Steert 25-jarig lidmaatschap
– Aart Veldkamp 50-jarig lidmaatschap
– Bertus Regterschot 50-jarig lidmaatschap
“Al deze jubilarissen hebben op zijn of haar wijze al deze jaren hun beste beentje voorgezet voor muziekvereniging David en daar zijn we trots op”, aldus voorzitter Wilbert van de Weg.

Na deze onderbreking was het tijd voor de tweede solist van de avond, Daniëlle van den Born-Spronk. Op haar Bugel speelde ze het werk Rhapsody for Flügelhorn begeleid door het orkest. Na dit prachtige optreden van Daniëlle was het tijd voor het werk Lady Stewarts Air. Dit was het openingskoraal tijdens het afgelopen concertconcours in Zutphen waar een eerste prijs in de 1e divisie werd behaald. Wederom een hoogtepunt uit de afgelopen 19 jaar. Na opnieuw een solo (Saxophobia) van Erik-Jan de With, waarbij hij gebruik maakt van verschillende saxen werd er afgesloten met het werk Besserabyanke.

Afscheid Jan Hibma
Na het laatste werk nam voorzitter Wilbert van de Weg opnieuw het woord. Hij vertelde dat in de week voor het concert de club op de repetitie Jan als cadeau een notenboom had overhandigd. Deze wordt in de loop van het jaar gepland in zijn tuin en staat symbool voor alle mooie jaren die we samen hebben gehad. Op het afscheidsconcert worden nog eens twee prachtige cadeau’s overhandigd. Allereerst deel 1 van het boek van David, geschreven en samengesteld door de muzikanten. Tijdens de repetitie heeft Jan het vaak gehad dat hij een boek zou kunnen schrijven over de vereniging. Deel 1 is nu samengesteld. Wellicht dat deel 2 ooit nog komt van de hand van Jan Hibma. Daarnaast werd Jan Hibma een prachtig schilderij overhandigd, geschilderd door kunstschilder Bertus Regterschot. Wilbert sprak nogmaals de waardering uit voor het fantastische werk dat Jan de afgelopen twee decennia in Oosterwolde heeft geleverd en bovenal het plezier dat we samen hebben beleefd. Jan, nogmaals BEDANKT!

De avond werd afgesloten door het A-orkest en Jeugdorkest voor de laatste keer samen met Jan Hibma als dirigent met het werk Song of Liberation.

Voor foto’s van het concert klik hier