Chr. Muziekvereniging DAVID bereid zich voor op festival NVM

De maanden mei en juni staan zoals gebruikelijk in het teken van de aankomende festivals van het Noord Veluws Muziekverband.

Op 28 mei zal het jeugdorkest de spits afbijten met het werk Concerto d’Amore van Jacob de Haan. Dit wordt gehouden in de Kamphal te Wezep
Concerto d’Amore bestaat uit een combinatie van drie verschillende stijlen, namelijk barok, pop en jazz. De statige inleiding van de compositie klinkt als een barokke ouverture. Daarna volgt een energiek gedeelte in popstijl, dat uitmondt in een karakteristiek adagio. Een motief uit dit adagio wordt vervolgens verwerkt in een swingend gedeelte, waarna het stuk besluit met de terugkeer van het adagio in een andere gedaante. Het jeugdorkest heeft de afgelopen 7 jaar 6 keer de beker mee naar huis genomen, dit geeft dus een extra stimulans voor de jeugd om dit in ere te houden!

Op 18 juni gaat het A-orkest naar het festival in ’t Huiken te Elburg.
Dit jaar is er voor een nieuwe opzet gekozen door het Noord Veluws Muziekverband.
De orkesten worden niet meer verdeeld in 2 klassen, maar strijden samen weer samen om 1 Jos Lussenburg wisseltrofee.
De orkesten in de 5e,4e en 3e divisie krijgen twintig minuten de gelegenheid om hun uitvoering te geven. De 2e en 1e divisie krijgen vijfentwintig minuten de tijd. Het orkest mag zelf invullen hoe zij haar tijd benut. Enige voorwaarde is dat er tenminste 1 werk uit eigen divisie gespeeld wordt.
De overige tijd mag men dus zelf invullen. Je kunt denken aan een werk met een solist of een werk met lichtelementen.
De jury bestaat uit 2 vakjuryleden en 3 juryleden uit het publiek. De vakjury beoordeeld het divisiewerk en geeft hier punten voor op de manier die ook bij een concours gehanteerd wordt. De publieksjury beoordeelt de podiumpresentatie. Er wordt dan bijvoorbeeld gelet op de presentatie, originaliteit, uitstraling en enthousiasme.
De prijzen die te verdienen zijn, is de koraalbeker, de vlag van de publieksjury en de Jus Lussenburg trofee.
Het A-orkest zal Elegy 1 – Jealousy spelen van Jacob de Haan. Hij heeft dit nummer geschreven in 2005 als verplicht werk voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Het werk is gebaseerd op een reeks gedichten van de Engelse dichter John Donne, hij schreef een hele reeks van deze elegieën elk met een eigen thema.
Jaloezie kan tot heel uiteenlopende emoties leiden. Enerzijds tot emoties als teleurstelling, verdriet en spijt, anderzijds tot waanzin en woede. Die emoties zijn allemaal verwerkt in deze compositie.

Op 25 juni is het de beurt aan de malletband om deel te nemen aan het festival van het NVM.
Zij zullen drie werken spelen die beoordeeld worden. Faq’s van Sybolt Marten Kamstra, Prayer out of the prior van Henk Smit en Percussion Styles van M. Onstenk.
Het woord percussion styles zegt veel over de inhoud van het werk. Vele stijlen van slagwerk zijn hierin te vinden.
De intro bestaat uit een stevig stuk slagwerk, waarna de xylofoon en de marimba’s het overnemen, met hier en daar een solo van het slagwerk. Dan volgt er een mooie ingetogen solo van de vibrafoon met de band als achtergrond. Van uit het niets is daar het slagwerk weer met een zeer ritmisch gedeelte waarna de hele band weer in een melodisch samenspel naar het slot toewerkt.

Kortom een werk met veel afwisseling en voor een ieder een uitdaging!