A-orkest in laatste fase voor concertfestival NVMV

Zaterdag 16 juni neemt het A-orkest traditie getrouw deel aan het concertfestival van het Noord Veluws Muziekverband. Vorig jaar heeft David de “Jos Lussenburg trofee” mee naar Oosterwolde genomen, dus dit jaar an de leden en dirigent de taak om de titel te verdedigen.

Dit jaar wordt er weer in 2 klasse gestreden, de basisklasse  en de hoofdklasse. David neemt het in de hoofdklasse op tegen 4 orkesten van de Veluwe. Als beoordelingswerk zal dit jaar The Innocent Condemned gespeeld worden, geschreven door Rob Goorhuis.

 

Innocent condemned'(onschuldig veroordeeld).

Het is een pragmatisch werk over de ‘bokkerijders’ die in het midden van de 18e eeuw het zuiden van Limburg onveilig maakten door hun overvallen, plunderingen en moorden. In het werk komen duidelijk twee verschillende sferen naar voren:

Enerzijds de ‘angstige stilte’ in de langzame delen, wat de angst en vrees uitbeeldt van de bewoners in de streek rond Aalbeek en Hulsberg. Achter de gesloten deuren en gebarricadeerde poorten wacht de bevolking op de komst van de bokkerijders. Hun ‘recht’ zal zegevieren: de rijken zullen boeten voor hun, over de ruggen van de armen, verkregen weelde. De armen zullen hun deel krijgen, koste wat kost.

Anderzijds de ‘heftige, tumultueuze klanken’ in de snelle gedeelten, welke de gewelddadige aanval van de zwarte ruiters uitbeelden, niets en niemand ontziend. Het hierop volgende pathetische gedeelte verklankt de wanhoop van degenen die deze overval overleven. Maar soms loopt het anders. als de aanval is mislukt en een van de bloeddorstige aanvallers wordt gegrepen, hebben velen een triomfantelijk gevoel. De gevangene wordt aan een indringend verhoor onderworpen, waarbij de wreedste folteringen tot een bekentenis en verraad van medestrijders moeten leiden.

Maar ………., een bokkerijder pleegt nooit verraad. De indoctrinatie van zijn hogere macht gebiedt hem de naam van een onschuldige te noemen, liefst een welgestelde, zodat die door de rechtsdienaars zal worden aangepakt. Dan ontstaat er een schrijnend onrecht. een achtenswaardige burger wordt in de boeien geslagen en na een zinloos en gruwelijk verhoor aan de galg gebracht. De nabestaanden van de gehangene moeten vluchten. Hun bezittingen worden openbaar verkocht. In het slotgedeelte van ‘Innocent condemned’ horen we de wanhoop van de tot de bedelstaf gebrachte onschuldigen, die geen uitweg meer zien. Maar de bokkerijders gaan door met zaaien van verderf. Het werk heeft een open einde. Er klinkt nog steeds wanhoop. Het leed is nog niet geleden.